ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътКултураНовини

Премиера на филма за живота на Вълчан Петров

Всички почитатели на големия български творец Вълчан Петров могат да заповядат на премиерата на документалния филм за живота и творчеството му „С дете в душата“.

Филмът, чиято премиера ще се състои на 18 май от 18.00 часа в LUCKY Дом на киното, ще бъде своеобразен подарък за 75 годишния юбилей на Вълчан, с който екипът засвидетелства огромната си почит и уважение към големия български художник. Входът е свободен.

„С дете в душата“ е финансиран от Община Пловдив по компонент 3 „Гражданска активност“. Премиерата на филма е и по повод ретроспективната изложба, която Вълчан Петров е подредил в Изложбена зала „2019 “.

Екипът на филма – Ваня Трингова и Владислав Севов, е подбрал архивни видео материали, които двамата автори са снимали през различни творчески и житейски периоди. За архивната част са използвани предавания от телевизия „Евроком България“, Нова българска телевизия, заснети в периода 2000-2012 година, както и пилотния епизод на детското предаване „Арт профили“, заснет през 2008 година.

За връзка между събраните архивни откъси, екипът е заснел и съвременна част от филма, която му придава подредена смислова цялост в споделянето на мисли и състояния, както и поглед към днешния вътрешен свят на твореца. Вълчан Петров ще разкаже за плодотворната си половин вековна творческа дейност, за множеството си участия в наши и чуждестранни изложби, за десетките получени отличия и награди, както и за трудностите, които са съпътствали пътя му.

Филмът има за цел не само да запознае широката публика с личността и творчеството на Вълчан Петров, но и да предизвика творческото въображение и мотивира бъдещите художници. Да насърчи за развитие потенциала и въображението на младите хора, чрез споделения опит на един признат и утвърден творец със статут на жив класик в историята на българското изкуство. Да изгради мостове за споделяне на идеи между поколенията. Да запази спомена за интересни факти и събития, повлияли върху развитието на художника.

Завършил през 1966 година художествена гимназия София, а през 1975 година и Националната художествена академия, специалност „Монументално-декоративна живопис“, Вълчан Петров не спира да разказва и до днес своите притчи и древни легенди.

„Опитвам се да чуя шепота на времето и да го превъплътя в съвременна пластична форма. Вълнуват ме нашите духовни корени. Преоткривайки ги, бих искал те да бъдат възродени в платната ми за бъдещето. Вярвам, че призванието на твореца е да “очовечи” божествеността, за да стане тя достъпна за сърцето и разума на всеки един човек на Майката Земя”, споделя Вълчан Петров.

Авторите на филма продължават поредицата очерци за художници от различни поколения, започната от екипа преди няколко години. С голям успех бяха представени филмите „Изчезващите“, събрал кратки очерци за пловдивски художници, и „ Коридори на съдбата“, посветен на 70-годишнината на Васил Стоев. Филмите имаха прожекции пред пловдивската общественост и бяха излъчени по БНТ1, БНТ2 и БНТ 4. През годините екипът се стреми да запази важни за историята на изкуството моменти от делото на значими художници, техни мисли, състояния и творби. Авторите на филма са носители на престижни филмови награди и отличия, имат широки контакти с представители на културния живот. Музиката за филма е предоставена от големия български композитор Асен Аврамов.

Заповядайте на 18 май от 18.00 часа в LUCKY Дом на киното, за да отпразнуваме заедно две важни събития – рождения ден на големия български творец Вълчан Петров и премиерата на документалния филм за него „С дете в душата“. Вход свободен!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина